De structuur van parfum

By 21 octobre 2019 Nieuws

Topnoten, Hartnoten, basisnotent: de olfactorische piramide.

De olfactorische piramide is weinig bekend en toch essentieel bij de keuze van een parfum. Dankzij deze piramide kunnen we onze favoriete geuren herkennen.

In het proces om parfum te creëren, vind je steevast een structuur terug die in drie groepen is onderverdeeld, de “noten”.

Deze noten hebben betrekking op de verschillende geuren die een parfum geleidelijk verspreidt.

Ten eerste zijn er de “topnoten”. Topnoten zijn de geuren van het parfum die je het eerst inademt. Verdamping van de topnoten kan tot twee uur duren. Over het algemeen worden ze samengesteld uit citrusvruchten, groene en frisse geuren.

Dan zijn er de hartnoten. Zij verdampen over meerdere uren en bepalen het karakter van het parfum. Hartnoten bevatten vooral bloemige, fruitige of kruidige geuren.

Tot slot zijn er de basisnoten. Het spreekt voor zich dat zij het langzaamst verdampen. Zij zorgen in de eerste plaats voor een duurzame fixatie van het parfum en bevatten houtachtige, zoete en koperachtige geuren. Balsems, hout, mos, amber en vanille zijn belangrijke ingrediënten in deze categorie.

Een kwestie van dosering …

Hoe groter het aandeel van de topnoot, hoe frisser en vluchtiger het parfum zal zijn. Dit is het geval bij de eau de colognes. Als er echter meer hart- en basisnoten aanwezig zijn, zal het parfum eerder oosterse geuren bevatten.

Ons parfumassortiment Imao bestrijkt al deze geuren: een van onze friste geuren is “Mathys in Sydney”, met een mix van bergamot, mandarijn, koriander en lavendel. Aan de andere kant neemt “Magie d’Orient” je mee op reis door warme, zoete noten uit oosterse landen, zoals patchoeli.

Leave a Reply