Hoe wordt parfum gemaakt?

By 2 août 2019 Nieuws

Parfum maakt integraal deel uit van ons leven. Maar ken je het unieke maakproces?

Er zijn verschillende manieren om parfum te verkrijgen, maar het eerste proces bestaat uit grondstofextractie. Dit kan in verschillende vormen: extractie door oplosmiddelen, stoomdestillatie, koude of warme enfleurage, enz. Over het algemeen gaat het erom de geurstof uit plantaardig materiaal te extraheren en deze later met andere geurstoffen te mengen.

Extractie door oplosmiddelen

Eén van de methoden is om een aftreksel van plantmateriaal te maken in een mengsel van water en oplosmiddel. Na verdamping verkrijgen we een soort was, die concrète wordt genoemd. Door deze te mengen met alcohol, te verwarmen en vervolgens af te koelen, wordt het olieachtige deel van de concrète verwijderd en wordt een absolue verkregen.

Elk oplosmiddel is selectief voor een plantensoort. CO2 wordt gebruikt om reukarme stoffen zoals schors, zaden of specerijen te extraheren. Onder druk en bij een extreem koude temperatuur wordt de CO2 vloeibaar: de planten worden er dan in ondergedompeld en na verdamping is het oplosmiddel volledig opgelost.

Etherische oliën zijn voornamelijk topnoten, terwijl de absolue wordt gebruikt als basisnoot.

Na het verkrijgen van de essentiële olie, komt de formuleringsfase. Hier wordt de samenstelling van het toekomstige parfum bepaald. Dat gebeurt meestal door een welbepaalde persoon die vaak de “neus” wordt genoemd. Hij kan geuren onderscheiden tussen tientallen of zelfs honderden andere geuren en heeft als taak de beste combinaties van geurnoten te vinden, de subtiele geurenmix die van het parfum een uitzonderlijk product zal maken!

Bij Imao worden onze parfums gemaakt van extracten van dit plantmateriaal. Wij willen dit principe behouden voor onze geurplaatjes die je in de wagen kan gebruiken. Gedaan met onaangename geuren van traditionele parfums, tijd voor een authentiek aroma!

Leave a Reply